On the edge

Met het spiksplinternieuwe programma On The Edge neemt het Dutch ArtWorks ensemble u mee naar een roerige tijd op compositie gebied, waarin ontzettend veel tegelijk gebeurde: het eind van de barokstijl en de overgang naar de klassieke periode. We beginnen bij Wolfgang Amadeus Mozart, om vervolgens terug te blikken, naar hoe er vlak vóór hem gecomponeerd werd. Mozart bracht namelijk verschillende Italiaanse en Duitse elementen samen naar Wenen, waarmee de ontwikkeling van de klassieke stijl in een stroomversnelling kwam. De Italiaanse vurigheid en de Duitse cohesie wat betreft vorm en structuur zullen we onder de loep nemen.

In dit programma vertegenwoordigen Telemann en Fasch de Duitse barok stijl, en is Vivaldi hun Italiaanse tijdgenoot. Daarmee krijgen we een goed beeld van deze twee hoog barokke stijlen. Vervolgens horen we twee componisten, Schaffrath en Cambini, die letterlijk op het randje van diverse stijlen balanceren. De korte toelichtingen en voorbeelden geven een vernieuwende kijk op de gespeelde muziek en verdiepen de luisterervaring van deze prachtige stukken. Het eind van het programma brengt ons weer terug naar het beginpunt: de grote meester W.A. Mozart.

*Improvisatie in barok-stijl
Klavecimbel solo

*G.P. Telemann (1681-1767)
Kwartet voor hobo, blokfluit, viool en basso continuo
in a klein , TWV 43:a3

*C. Schaffrath (1709-1763)
Triosonate voor viool, fagot en basso continuo
in Bes groot

*A. Vivaldi (1678-1741)
Kamerconcert voor blokfluit, viool, fagot en basso continuo
in D groot, RV92

Pauze

*W.A. Mozart (1756-1791)
Fantasia voor klavecimbel solo

*G.M.Cambini (1746-1825)
Trio voor viool, hobo en fagot
Op. 45 nr. 4 in Bes groot

*J.F. Fasch (1688-1758)
Triosonate voor hobo, viool, fagot en basso continuo
in Bes groot, FaWV N:B2

Uitvoerenden:

Hanna Lindeijer- barokhobo en blokfluit
Femke Huizinga- barokviool
Kim Stockx- barokfagot
Petr Hamouz- barokcello
Jörn Boysen-  klavecimbel

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>